Litvánia globális fintech csomópont

0
234
Invest Lithuania

Litvánia továbbra is globális fintech csomópont, mivel 2018-ban 45 százalékos növekedést ért el az ágazat, köszönhetően a gyorsított engedélyezési rendszernek. Az eredmények olyan nagyágyúkat vonzottak az országba, mint például a Revolut vagy a Google.

A Invest Lithuania és a Rise Vilnius kutatásai szerint az ágazatban 2018-ban jelenlévő vállalatok száma 117-ről 170-re emelkedett, mintegy 2600 szakembert foglalkoztatva az iparágban. Az üzleti méret tekintetében a litvániai székhelyű fintech cégek főként kis és közép vállalkozások, bár egyre nagyobb számban jelennek meg a nagyobb tőkével és emberi állománnyal rendelkező vállaltok is, ahol akár 200 fölött is lehet az alkalmazottak száma.

Az iparág felvirágzását nagyban befolyásolta a Litván Bank, amely három speciális banki engedélyt (SPB) is bevezetett. Továbbá 33 Payment Institution engedélyt (PIs) és a 47 Electronic Money Institution engedélyt (EMIs) bocsátott ki. Ezzel bevonzotta a világ nagy alkalmazásfejlesztő vállalatait az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kínából, Szingapúrból és Izraelből.  Ehhez a hullámhoz csatlakozott 2018-ban a Revolut és a Google is.

Forrás: Finextra

A témával kapcsolatban további cikkek a következő linkeken érhetők el:

https://www.vg.hu/manager-magazin/digitalis-bankrendszert-epit-830105/

https://hvg.hu/kkv/201639__feltoltokartya__izraeli_uzlet__terrorveszely__adjak_abankot