Tesztelték a repülőgépeket javító robot prototípusát

0
431

Jelenleg a repülőgépek szerkezeti sérüléseinek vizsgálata manuálisan történik. meg kell vizsgálni a szerkezeti sérülések miatt, az emberek manuálisan hajtják végre a feladatot. Ez egy igen költséges és időigényes folyamat, ráadásul az emberi hibafaktor is nagyobb százalékban van jelen a feladat bonyolultsága miatt. A felsorolt problémákat felismerve elkezdődött egy törzsmászó robotot fejlesztése, amely képes az ellenőrzés elvégzésére.

A CompInnova projekt középpontjában a Vortex Robot néven ismert eszköz áll, melynek fejlesztésén öt európai kutatócsoport dolgozik.

Terveik szerint a négykerekű robot végül képes lesz vezeték nélküli és autonóm módon mozogni a hibákat keresve és azokat kijavítva a repülőgép teljes felületén. Ezt pedig olyan integrált eszközök használatával érik el, mint a termikus kamerák és az ultrahangos érzékelők. A javítások elvégzéséhez pedig fúrót, lézert vagy más fedélzeti eszközöket használnak.

Képtalálat a következőre: „Vortex Robot in the plan surface”

A prototípust nemrég egy Boeing 737 utasszállító repülőgépen próbálta ki a svéd Luleå Műszaki Egyetem csapata, a brit Cranfield Egyetemen. A Vortex Robot alsó részén található légszívó rendszer segítségével képes volt a repülőgép minden egyes felületére felmászni, függetlenül attól, hogy milyen görbülete vagy dőlése volt, és nem jelentett problémát a rajta való mozgás sem. Még a törzs és a szárny összekötő pontján is át tudott menni.

„Víziónban egy mult-robot rendszer ellenőrzi és javítja a repülőgépeket” – mondja Luleå Georgios Andrikopoulos, a projekt technikai vezetője. „Képzjük el, ha több robotot küldhetnénk és együtt dolgoznánk velük, időt és pénzt takaríthatnánk meg, miközben a repülőgépipari biztonságot potenciálisan javíthatnánk.”

 

Forrás: newatlas.com