Az IoT technológia óvja meg világunkat

0
245

A dolgok internete (IoT-internet of things) megváltoztatja a világot, amelyben élünk. Az interneten keresztül összekapcsolt használati tárgyak hatalmas hálózata megváltoztatja mindennapi életünket és forradalmasítja gazdaságunkat. De hogyan befolyásolja környezetünket?

Az IoT számos környezeti problémát vet fel, az eszközök előállításához szükséges nyersanyag, valamint a működtetéséhez szükséges energia felhasználását és az általuk létrehozott adatok tárolását. Ezeket a kérdéseket a legjobb környezetvédelmi és fenntarthatósági gyakorlatok szem előtt tartásával és a megújuló energiaforrások felhasználásával lehetne mérsékelni.

Bár az IoT igénybe veszi a környezetünket, de nem jobban, mint más technológiák, viszont annál nagyobb segítséget nyújt világunk fejlődéséhez. Számos IoT technológiát kifejezetten a környezetvédelmi kérdések kezelésére terveztek, melyek segíthetnek lassítani vagy csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait.

Energiahatékonyság

Az okosabb otthon vagy üzlet kevesebb energiát használ, ezért jobb a környezet számára, miközben pénzt takarít meg. Egy közzétett tanulmányban megállapította, hogy az IoT 10 százalékkal csökkentheti az energiafogyasztást.

Ha minden az otthoni kapcsolatban van az internettel, akkor automatikusan kikapcsolhatja vagy csökkentheti az energiafelhasználást, ha szükséges. Az IoT akár szinkronizálhatja az energiafelhasználást a hálózaton, így a több ember nem használ fel több energiát egyszerre. Ráadásul a gépi tanulást alkalmazva könnyen alakítja a termosztátok, a világítás, a vízmelegítők, a hűtőszekrények és a mosógépek energiafelhasználását. Nem szabad összekeverni az okoseszközökkel, amelyek bár képesek az energiahatékony működésre, az IoT-vel összekapcsolva ez a hatékonyság tovább növelhető.

Intelligens gazdálkodás

Az adatok és az intelligens technológia szerepe a mezőgazdaságban is növekszik. Ennek a technológiának köszönhetően a termelés javul, míg az energia- és vízfelhasználás csökken.

A dolgok internete segíthet a gazdálkodóknak a talaj, a növények, az állatállomány és az időjárási adatok gyűjtésében. Ezután felhasználhatja ezeket az adatokat, hogy segítsen a gazdálkodóknak eldönteni, hogy mikor és hol ültessen. Lehetőségük van szenzorokat, valamint interneteléréssel rendelkező drónokat és traktorokat használni az adatok összegyűjtésére.

Köztudott, hogy még több élelmiszert kell termelnünk az elkövetkező években, és az IoT hatékonyabbá teheti ezt a folyamatot. Segíthet az öntözés kezelésében, így a gazdálkodók kevesebb vizet használhatnak, és nagyobb mennyiségű termést tudnak majd produkálni kisebb területen.

Környezeti érzékelők

A környezeti érzékelők felügyelhetik a talajminőséget a gazdaságokban, és sok más felhasználási területen is bevethetők. Például a víz és a levegő minőségének nyomon követésére is használhatóak. A begyűjtött adatok kombinálhatók, így rendkívül pontos és naprakész képet kaphatunk környezetünkről.

Ezek az érzékelők képesek lesznek időben jelezni az olyan természeti katasztrófákat, mint például az erdőtűz, földrengés, szökőár és cunami.

Az IoT segíthet jobban megérteni környezetünket, és lokalizálni a problémás területek.

Vadvilág ellenőrzése

 Az IoT már segíti a veszélyeztetett fajok védelmét és a vadon élő állatok megfigyelését. Valószínűleg a technológia fejlődésével egyre nagyobb szerepet fog játszani ezen a területen.

A nyakörvek, egy nap pedig, a bőr alá helyezett érzékelők segítik a veszélyeztetett fajok megfigyelését, szokásaik tanulmányozását, így védelmük egyszerűbb lesz. Egy projektben már használtak IoT technológiával működő nyakörveket oroszlánok nyomon követésére.

Lion tracked with collar

A drónokat segítenek szemmel tartani a vadon élő állatokkal és segít az orvvadászok elleni harcban. A drónok könnyű helyváltoztatási képességének köszönhetően megkönnyítették az állatok megfigyelését és nyomon követését.

A technológia lehetőséget nyújt arra, hogy megvédje környezetünket, és az IoT ezen a területen az egyik legígéretesebb technológia. Legyen szó a levegő, a víz és a talaj minőségi ellenőrzéséről, a vadon élő állatok nyomon követéséről vagy az energiafelhasználás csökkentéséről, a dolgok internete ígéretes jövő elé néz és kiemelkedő szerepet játszhat a környezeti hatások csökkentésében.