Készpénz nélküli bankolás Svédországban

0
219

Azt gondolom sokak számára meglepő lehet, de a svéd bankok nagyobb részében már nem engedélyeznek készpénzzel történő ügyintézést. Tehát egyáltalán nem fizetnek ki és nem vesznek be készpénzt. Stockholmban például tíz fiókból már csak egyben van készpénzforgalom.

Ez a megoldás nem minden esetben tetszik még az elektronikus fizetést pártoló svédeknek sem. Bár elfogadják, hogy a jövő az elektronikus fizetési eszközök használata felé vezet, de véleményük szerint, vannak esetek, amikor szükség lenne bankjegy vagy érme alkalmazására.

Ezek után nem meglepetés, hogy az ATM automaták száma is egyre csak csökken. Deaktiválásuk és leszerelésük 2009-ben kezdődött, amikor elindult az LTE – jelenleg leggyorsabb és egyszerűbb elektronikus fizetési rendszer – mobil adattovábbítási hálózat kiépítése. Svédország így vált a szektor úttörőjévé Európában.

Mobil nélkül egy lépést sem!

Néhány svéd bank hat évvel ezelőtt felismerte, hogy egyre kevesebben tartanak maguknál készpénzt, viszont okostelefonja nélkül a többség egy lépést sem tesz meg bárhol is jár éppen. Válaszlépésként hét kereskedelmi pénzintézet és a Svéd Központi Bank bevezette a mobilfizetést biztosító Swish alkalmazást. Ezzel a megoldással kerülték el a bankok pénzforgalmának csökkenését és az ügyfélvesztést, ami Kínában az Alipay és a WeChat térhódításával meg is történt.

Az applikációt 10 millió svédből 6,5 millió töltötte le okoskészülékére, amely még a felhasználók közötti tranzakciók elvégzésre is képes. Így bármilyen adásvétel lebonyolítható még a Svédországban népszerű bolhapiacokon is. Ettől függetlenül a legelterjedtebb fizetési eszköz még mindig a bankkártya, amellyel évente 6,5 milliárd tranzakciót bonyolítanak le, míg a Swish alkalmazással ”még csak” 1,5 milliárdot.