Gyárak optimalizálása az AI használatával

0
176

A fiatal csapat 2016-ban hallatott magáról először az Entrepreneur First rendezvényen. A londoni székhelyű Flexciton, a mesterséges intelligenciát (AI) használja a gyárakat a gyártósorok optimalizálásának javításában. A Backed VC által 2,5 millió fonttal finanszírozza a startup fejlődését, melyben részt vesz a Join Capital és a Company Builder Entrepreneur First is.

Az úgynevezett „Industry 4.0” a Flexciton AI alapú megoldása, amely optimalizálja a gyártók által tervezett és ütemezett „többlépcsős gyártósorok” módszertanát. Azért érezték szükségesnek a létrehozását, mert a hagyományos tervezés szoftvermegoldások még mindig nem elégítik ki megfelelően a gyári működést.

„A világ minden gyárában van egy folyamat terv termelésére vonatkozóan” – magyarázza a Flexciton társalapítója, Jamie Potter. „Ez a terv irányít mindent, ami a gyárban történik. Ha jól tervezik meg, akkor bármelyik gyár nyereséges lehet, de ha rossz a koncepció, ugyanaz a gyár késedelmes kiszolgálással fogja teljesíteni az ügyfél megrendeléseket, sőt a berendezések üzemeltetése és az anyagfelhasználás is többletköltségekkel jár majd.”

Jamie Potter azt mondja: ”tipikus esetben manuális terv készül, melyet a szakemberek a korábbi tapasztalataik alapján alakítanak ki, de ez nem minden esetben optimális. A terv és az optimális terv közötti különbség egy gyár számára óriási, hiszen ha jól van megtervezve évente több millió fontot takaríthatnak meg. A probléma az optimális terv elkészítése az egyik legnehezebb matematikai feladat a valós világban.”

A Flexciton AI technológiája a gyár adataiból tanulva érti meg annak pontos működését. Ezután a leghatékonyabb termelési terv elkészítéséhez megkeresi azt az egyet a lehetséges opciók billiárdja közül. „Az eredmények megdöbbentő hatással bírnak, hiszen a technológiának köszönhetően időről-időre nagyobb teljesítmény leadására képesek!” – tette hozzá a startup társalapítója.

A Flexciton már bevételtermelő ügyfelekkel rendelkezik a textil, élelmiszer, autóipari és a félvezető szektorban is. „Szeretnénk különösen bonyolult gyárakkal dolgozni. Ahol a legnehezebb a tervezési problémák megoldása és ahol a legnagyobb értéket adhatjuk hozzá a működésükhöz” – tette hozzá Mr. Potter.

Ennek érdekében a Flexciton számos szakértőt vett fel az ipari optimalizálás és az AI területén. A jelenlegi startup csapat több mint 140 szakértői tanulmányt publikált, amelyek a technológia gyakorlati alkalmazására összpontosítanak nyolc különböző ipari felhasználási területen. A Flexciton vezető optimalizáló tudósa, Dr. Giorgos Kopanos, még egy könyvet is publikált a témával kapcsolatban.

Forrás: techcrunch.com