Őslény modellezés Robotikával

0
475

Nehéz elképzelni egy élő, lélegző teremtményt, amely csak néhány poros csonton és régi lábnyomokon alapul, de a paleontológia pontosan erre épül. Feladatuk mostantól könnyebbé válik, mivel a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) és a berlini Humboldt Egyetem kutatói építettek egy robotot, ami képes lemodellezni egy, akár 300 millió éves élőlény mozgását is.

A szóban forgó állat az Orobates pabsti néven ismert, amely leginkább egy nagy szalamandrára hasonlít. Az evolúciós fa egyik fő csomópontján helyezkedik el összekapcsolva a korai kétéltűeket, a hüllőkkel és az emlősökkel. Az is előfordulhat, hogy az eddigi legősibb lény, melynek fosszilis csontjait és lábnyomait a tudósok képesek voltak együtt felfedezni és vizsgálni.

Először, a Humboldt csapata egy digitális szimulációt dolgozott ki arról, hogy miként járhatott az Orobates, következtetve a fosszilis csontvázakból és a hozzá hasonló modern állatokból, mint például a kajmánok, szalamanderek, iguánák és gyíkok. A kutatók e lények röntgenfelvételeivel három jellemzőt vizsgáltak meg: hogyan állt, hogyan mozgott a gerince, és mennyire hajlította a könyök és a váll ízületeit.

Következő lépés a digitális Orobates valós modellezése volt. Az EPFL Biorobotics Laboratóriuma létrehozta a OroBOT-ot, az őslény életnyagyságú robotverzióját, mellyel pontosan meg tudták határozni a valódi állat teljes mozgáskultúráját. Miután a legvalószínűbb lépéseket azonosították, a csapat tanulmányozta a OroBOT-ot és megmérték, hogy mennyi energiát vett igénybe a mozgás, milyen stabil volt, milyen hasonlóságok vannak közte és a most is élő állatok között.

Kiderült, hogy Orobates testét magasabban tartotta, mint a szalamandrák vagy a gyíkok. A csapat azt mondja, hogy a kutatási eredmények alapján nagyon mozgékonyak voltak, leginkább a kajmánhoz és az aligátorhoz hasonlíthatók. Ez azt mutatja a kutatóknak, hogy az Orobates-nek jóval kifinomultabb járása volt, mint amilyennek korábban gondolták.

Forrás: newatlas.com

Kép és videó: EPFL