A CERN chip lehetővé teszi az emberi test első 3D-s színes röntgenfelvételeit

0
280

Az orvosi röntgen vizsgálatok a feltalálásuk óta igazából semmit sem változtak, hiszen még most is a némafilm korszakát idéző fekete-fehér képek készülnek. Persze, a kontrasztosság segít az orvosoknak a csontokban fellépő törésekben felismerésében, de nagyobb részletességgel, még pontosabb eredményekkel, magasabb szintű segítséget nyújthatnának. Most, egy új-zélandi vállalat kifejlesztett egy ”bioimaging” szkennert, amely színes, háromdimenziós képeket készíthet a csontokról, a lipidekről és a lágy szövetekről, köszönhetően a CERN-ben megalkotott érzékelő chipnek, amelyet a Nagy Hadronütköztetőben használnak.

A Mars Bioimaging, az új szkenner mögött álló cég, úgy jellemzi a fejlődést, mint amikora a fényképészet területén váltottak a fekete-fehérről a színes képekre. A hagyományos CT vizsgálat során a röntgensugarakat szöveten keresztül sugározzák, és intenzitását a másik oldalon mérik. Mivel csontjaink sűrűbb anyagok, mint a lágy szövetek, alakjuk világos, monokróm képként válik láthatóvá a vizsgálat során.

A Mars vállalat által ”Spectral CT”-nek nevezett új technológiának köszönhetően, az érzékelő képes mérni a röntgensugarak bizonyos hullámhosszait, amikor különböző anyagokon halad át. Miután a spektroszkópiai adatokat speciális algoritmusokon futtatják át, létrejön egy 3D-s színes kép, amely világosan mutatja az izom, a csont, a víz, a zsír, a betegség vagy sérülés jeleit. A végeredmény olyan, mintha megtervezték volna a páciens belső agyagmodelljét.

A Spectral CT szíve a Medipix3 chip. Ez az eszköz minden egyes részecskét érzékel és számol, amely a szenzor elé kerül. Eredetileg a CERN-ben fejlesztették ki, hogy pontosan nyomon követhessék a részecskéket a Nagy Hadronütköztetőben.

A készülék egy kis verzióját tesztelték annak megállapítására, hogy képes diagnosztizálni a csont- és ízületi sérüléseket, a rákbetegséget és kimutatni az érbetegségek korai jeleit. A fejlesztésen dolgozó csapat véleménye szerint az eddigi eredmények ígéretesek.

“Mindezen tanulmányokban az ígéretes korai eredmények azt sugallják, hogy ha a spektrális képalkotást rutinszerűen használják a klinikákban, pontosabb diagnózist és személyre szabott kezelést tesz lehetővé” – mondja Anthony Butler, a 3D szkenner egyik alkotója.

Az új-zélandi klinikai vizsgálatok az elkövetkező hónapokban kezdődnek. A Mars szkennert ortopédiai és reumatológiai betegeken fogják először tesztelni.

Forrás: newatlas.com

Képek: Mars Bioimaging