Időskori segédrobotokat fejlesztenek Washintgtonban

0
216

Egy ideje ismerjük azokat a mozgásra nem képes öregkori segédrobotokat, amelyek segítettek a felhasználó otthonában. A Washingtoni Állami Egyetemen csapata kifejlesztette a mozgásra, követésre és segítségnyújtásra is alkalmas robotot technológiát.

Az egyetem Robot Activity Support rendszere (RAS) egy mobil kerekes robotra épül, amely egy már korábban megtervezett “intelligens” lakásban működik. A beépített szenzoroknak köszönhetően lehetőség nyílik a vezeték nélküli kommunikációra a robot és a lakás között, így képes megállapítani a lakó tartózkodási helyét, hogy éppen csinál és szüksége van-e segítségre.

Ha úgy találja, hogy segítségre van szüksége, a térképezi és navigációs kameráját használva, az akadályok kikerülésével jut el tulajdonosához. Amint elérte, egy táblagép használatával olyan opcionális lehetőségeket biztosít, mint például a kisérés egy másik helységben.

The assistive robot features a tablet interface

A rendszer teszteléséhez 26 főiskolai és posztgraduális hallgatót vontak be, akik három feladatot teljesítettek a lakáson belül. Ilyen volt a kutya sétáltatás, gyógyszer beszedéséhez szükséges előkészületek elvégzése, valamint növények öntözésére. Amikor a diákok nehézségekbe ütköztek, a lakás érzékelő rendszere észlelte a problémát, és a robotot azonnal a helyszínre sietve segített annak megoldásában.

Az önkéntesek többsége megfelőlen találta az ezt követő segítségnyújtási élményt, és úgy gondolta, hogy a táblagép interfésze könnyen használható. A tudósok most azt tervezik, hogy idősebb önkénteseket vonnak be a rendszer továbbfejlesztéséhez.

“Az idősebb felnőttek 90 százaléka nem akarja elhagyni lakóhelyét és öregek otthonába költözni” – mondja Diane Cook professzor. “Azt akarjuk elérni, hogy a gondozó vagy az örgek otthonba való elhelyezés helyett, a technológiát használva legyen lehetőségük az önálló életre.”

Forrás: newatlas.com

Képek: Washington State University