Még mindig ismeretlen az első teljesen elektromos Mini kiléte

0
166

Még mindig ködbe burkolózik a Mini tisztán elektromos autójának kiléte. A 2017-ben bemutatott Mini Electric Concept bemutatója óta kevés információ jutott el a nagyközönséghez az egyedi fejlesztésű járműről. A BMW tulajdonában álló brit vállalat villanyautójáról, az Autocar honlapján mérnöki forrásokra hivatkozva osztottak meg információkat.

Egy biztos a vállalatcsoportnál az autóipar első igazán vonzó elektromos autójának létrehozásán dolgoznak. Várhatóan a gyártósorra szánt modell inkább a sportos jegyeket hordozó Cooper S-re fog hasonlítani és nem a 2017-ben bemutatott koncepcióra. A különbséget az elektromos autókra jellemző egyedi személyiségjegyek fogják meghatározni. Mindenestre az információk alapján feltételezhetjük, hogy a hajtáslánc fejlesztése során nem az energiahatékonyság maximalizálása lesz a fő szempont, hanem a kiemelkedő teljesítmény és az egyedi vezetési élmény, amely a múltban is a Mini hagyományaihoz tartozott.

Szintén csak találgatás, de a legnagyobb valószínűséggel az autó hajtásáról a BMW i3s 135 kW-os motorja fog gondoskodni, melynek a hatóválsága elérheti 320 kilométert, hozzátéve, hogy a teljesítmény-központú fejlesztés miatt ez a szám inkább alacsonyabb lesz. Az Autocar úgy tudja, hogy a villanyautó a hagyományőrző és atletikus vonásainak hangsúlyozása érdekében a Cooper S E típusjelzést veszi fel.

Várhatóan az első teljesen elektromos Mini debütálása 2019 második felére várható, melynek sorozatgyártását novemberben indítják el az oxfordi gyárban.