Hamarosan európai utakon a Tesla Model 3

0
489

Előrendelhetővé vált az európai vásárlóknak szánt felületen a Tesla Model 3.

Az elektromos autók piacán úttörő Tesla nem egészen három éve leplezte le új modelljét, amely hamarosan Európába is megérkezik. Az első példányokat márciusban vehetik majd át a tulajdonosok. A kétféle kivitelben piacra kerülő Model 3 árazása országonként eltérő lesz.

Németországban az alapmodell 55 400 euró (kb. 17 millió forint), míg a Performance változat listaára 66 100 euró (kb. 21 millió forint), Franciaországban pedig 53 500, illetve 64 300 eurós alapárakról beszélhetünk.Az Egyesült Államokban egyébként 35 950 dollárba (10 millió forint) kerül az olcsóbb hátsókerék-hajtású modell, az összkerékhajtású modellek alapára pedig – típustól függően – 42 950, illetve 53 950 dollár (12-15,1 millió forint).

Musk véleménye szerint az európai piacon nagy sikert arathat a típus, hiszen közel kétszer annyi szedánt értékesítenek, mint Amerikában. Ám a globális tervek sem szerények, bár elég tág határok között mozog a cél, ami 500 ezer és egymillió darab közötti eladást vetít előre. Musk a BMW 3-as sorozatot hozta fel példának, amelyből közel több, mint 400 ezer példányt értékesítettek tavaly globálisan. Véleménye szerint a Tesla Model 3 legyőzheti a bajorokat, de más német autógyárakat is. Amennyiben valóban a várt kereslet alakul ki a Model 3-ra, akkor tényleg fontos lesz az európai gyár, amely Musk korábbi nyilatkozatai alapján valószínűleg Németországban kap helyet.

Musk megemlítette azt is, hogy annak idején elérhetővé tették a szabadalmaikat a rivális autógyártók számára, ám senki nem élt a lehetőséggel, hogy felhasználja. A Tesla töltőhálózatának fejlesztésébe sem akartak beszállni, továbbá saját akkumulátorgyárak építésébe sem invesztáltak. Ezért Musk szerint óriási versenyhátrányba kerültek és itt kiemelt egy fontos számot: a Model 3 egy kWh energia felhasználásával az EPA ciklus szerint körülbelül 6,6 kilométert képes megtenni, míg a konkurencia modelljei ugyanennyi energiával körülbelül 3,8-4,5 kilométert tudnak gurulni. Ehhez társul még a tény, hogy a Teslánál olcsóbban senki sem képes 1 kWh akkumulátorkapacitást előállítani a világon.

Forrás: Origo, Autónavigátor