”Szuperkórház” épül Budapesten

0
1112

Bemutatták a Dél-pesti Centrumkórház terveit, amely a Nagyvárad térnél, az egyesített Szent István és Szent László kórházból jelentős bővítéssel építenek majd. Az új komplexum az Egészséges Budapest Program 188 milliárd forintos fejlesztésének köszönhetően valósulhat meg.

/var/folders/vf/v2dfz1hn7vj1vqrrg32pb0tr0000gp/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/delpest3.jpg

A kormány kiemelt figyelmet szentel az egészségügyi ellátás javítására. A vidéki kórházak 500 milliárdos fejlesztése után a 2017-ben indult Egészséges Budapest Programnak köszönhetőn várhatóan 2025-re teljes egészében megújulhat a fővárosi és pest megyei egészségügyi ellátás. A hazai, 700 milliárd forintos beruházásból a három centrumkórház és egy súlyponti kórház mellett további huszonöt kórházat, illetve hét önálló szakrendelőt is felújítanak, ami az infrastruktúrát és az eszközállományt is érinti. Emellett szinte minden kerület nyert forrást a szakrendelők felújítására is. Kispest baloldali városvezetése sajnos nem élt ezzel a lehetőséggel, pedig a kerület is kaphatott volna fejlesztési pénzt az elavult szakrendelő felújítására.

A János kórház súlyponti kórház lesz, míg Dél-Budán egy teljesen új centrumkórház épül a XI. kerületben, ugyanezt a feladatot Észak-Pesten a Honvédkórház látja el, míg Dél-Pesten a Szent István-, Szent László Kórház és az Országos Kardiológiai Intézet összevonásával jön létre „szuperkórház”.

/var/folders/vf/v2dfz1hn7vj1vqrrg32pb0tr0000gp/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/delpest2.jpg

A pályázat győztese a ZDA-Zoboki Építészeti iroda Kft. lett, akinek terveit nemrég mutatták be a nagyközönségnek. A tervezők elképzelései szerint közvetlenül az M3-as metró vonaláról, a Nagyvárad téri aluljáróból elérhető főépületben rögtön a megfelelő helyszínre irányítják majd a betegeket. Az egykapus és ezáltal gyorsabb és közvetlenebb ellátásra alkalmas létesítményként születik meg a régi komplexumból az épületegyüttes. Az EBP keretein belül korábban 188 milliárd forintot különítettek el a fejlesztés előkészítésére és kivitelezésére, illetve 190 ezer négyzetméternyi új egészségügyi tér kialakítását jelentették be. A Szent István Kórház területén egy teljesen új épületegyüttes születik, mivel a 150 éves épületek jelenleg nem alkalmasak az elvárt modern orvosi technológia alkalmazására. A bejárati pavilon megőrzése mellett a létesítmény két fő egysége az intézmény fogadó tereként funkcionáló Campus-kert és az intézmény főépülete lesz.

Forrás és fotók: Magyarepitok.hu