Robot, amely minden terepet meghódít

0
233

Számos kutatócsoport igyekszik többlábú robotokat építeni, amelyek olyanok lehetnek, mint a valódi állatok. Máshol pedig sokkal bonyolultabb ’bipedal’ robotokon dolgoznak, amelyek utánozzák az emberek mozgását.

Egy japán kutatócsoport viszont úgy döntött, hogy más irányba megy. Az IEEE Spectrumról szóló cikk arról számolt be, hogy ez a csoport Mochibot-ot tervezett, amely egy olyan robot, amely annyi végtaggal van felszerelve, hogy gyakorlatilag lábakból áll. Összesen 32 lába van és minden egyes láb egy olyan hajtóműsorozatot része, amely teleszkópos mozgást eredményez. Minden egyes láb akár önmagában is meghosszabbodhat vagy visszahúzódhat, vagy párhuzamosan működhet a többi lábbal, ami azt eredményezi, hogy bármilyen irányba képes megváltoztatni a mozgását.

A stabilitás mozgás a Keio Egyetem és a Tokiói Egyetem kutatói által lett kifejlesztve. Mochibot esetében úgy gondolták, hogy a rombikus triacontahedron jobb alak, mint egy tökéletes gömb. Megállapításuk szerint, mivel egy gömb csak egy ponton érinti a földet, a több lábon álló polyhedron sokkal stabilabb. Továbbá a Mochibot megváltoztathatja a test felületének fizikai érintkezését a talajjal, ami segít abban, hogy a helyén maradjon vagy felgyorsítsa mozgását.

Attól függően, hogy a lábait mennyire hosszabbítja meg, a Mochibot teste 0,5 és egy méter közötti átmérőt érheti el. A körülbelül 9 kg súlyú robot tartalmazza a működéséhez szükséges elektromos akkumulátorokat is. A kialakításnak köszönhetően rengeteg hely áll rendelkezésre a kamerák, a mintavételi eszközök, az érzékelők és más eszközök felszerelésére.

A NASA kutatói hasonló tensegrity roboton dolgoznak a Hold, a Mars és más földön kívüli felületeken történő mozgáshoz. A Tensegrity robot jobban ellenáll a külső károsító tényezőknek és kevésbé rongálódik. A Mochibot előnye pedig, hogy kiválóan képes alakítani magát, ezért könnyebben mozog bármilyen felületen.

A Hold és bolygó felfedezésén túl a Mochibot tervezői úgy vélik, hogy robotjukat olyan katasztrófa súlytotta területekre és távoli helyekre lehet telepíteni, ahová az emberek számára nehéz vagy lehetetlen eljutni.

Forrás: Robots.News