Meg van a módja a napenergia hatékonyabb felhasználásának

0
270

Az új, rendkívül hatékony thin-film napelemek jóval több energiát termelnek, mint ami eddig lehetséges volt. Az UCLA Samueli Műszaki Egyetem kutatói nemrég fedezték fel a vékonyabb és hatékonyabb napelemeket, amelyek képesek arra, hogy több energiát használjanak a Napból, mint a jelenlegi hagyományos napelemek.

Az új technológia egy perovskite-CIGS tandem napelem, ami azt jelenti, hogy két rétegből áll. A tetején vékony réteg ’perovskite’, ami jód és ólom keveréke. Az anyag hatékonyságát már korábbi vizsgálatok és kísérletek igazolták, melyek szerint tökéletesen megfelel a napból származó energia begyűtésében. A CIGS pedig réz, indium, gallium és szelenid vegyület.

A cellák a napból származó energia 22,4 százalékát alakítja át haszos energiává. Ez rekord magas eredmény a perovskite-CIGS tandem napelemek között. (Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumában végzett független vizsgálatok megerősítették ezt az eredményt.) Összehasonlításképpen, a korábbi fejlesztés legmagasabb eredmény csak 10,9 százalékos konverziós hatékonyságú volt, míg a hagyományos napelemeké 11-15 százalékot éri el.

“A tandem napelemünk kialakításával a napspektrum két különálló részéből energiát húzunk ugyanazon eszközterületre. Ez pedig a napsugárzásból generált energiamennyiséget növeli, ami jobb, mint amire a CIGS réteg önmagában képes volt”- magyarázza Yang Yang, a kutatócsoport vezetője.

A fejlesztés már önmagában forradalmi alkotás, de a mögötte álló kutatócsoport magasabb célokat tűzött maga elé. Következő szint, hogy 30 százalékra növeljék a konverziós hatékonyságot.

Forrás: FutureScienceNews.com